16 Eylül 2016 Cuma

Mühendislik Çizimi- Kesit Alma



     Kesit alma işlemi, cismin görünmeyen bazı kısımlarını görünür hâle getirerek bir takım detayları daha anlaşılabilir kılmak için uygulanır. 


      Bu bölümde basit bir şekil üzerinden kesit almanın mantığını göstermeye çalıştım. Şekli önceki bölümlerden tanıyoruz.


        Burada amacımız, cismi kırmızı şerit boyunca kestiğimiz zaman elimizde kalacak şekli teknik resim kuralları doğrultusunda çizmek. 


          Şekildeki kırmızı levhayı bir satır olarak düşünebiliriz. Bu satırla cismimizi görüldüğü gibi kesiyoruz.


            
          Kesme işlemini tamamlayıp kestiğimiz parçayı attıktan sonra elimizde aşağıdaki şekil kalır.



        Burada önemli olan nokta, üstteki kırmızı satırın kesim yaparken hangi yüzeylere temas ettiğini tespit etmektir. Aşağıdaki kırmızı boyalı yüzeyler, satırın kesim esnasında temas ettiği yüzeylerdir.



           Bu durumda şeklin tam önden görünüşü aşağıdaki gibi olur.


            Teknik çizimde ise  bu boyalı yüzeyler tarama çizgileriyle belirtilir. 



              Kesit, birden fazla görünüş için alınabilir. Burada biz önden görünüşü kesit olarak çizdik. Ancak bu, üstten görünüşü de kesilmiş olarak çizeceğimiz anlamına gelmez.

               Dikkat ederseniz, görünüş çıkarırken deliklerin olduğu bölge yüzeyimizin arkasında kaldığı için, o kısımları kesikli olarak çizmiştik. Ancak kesim yoluyla çizgilerimiz görünür hâle geldiler.


                Ek olarak, eğer kesit alma işlemini uyguladıysak, uyguladığımız görünüşten farklı bir görünüş üzerinde, kesimi nasıl yaptığımızı göstermeliyiz. Aşağıda, üstten görünüş üzerinden kesimi nasıl yaptığımı belirttim. 

                       
                  Kırmızı doğru parçası boyunca kesim yaptığımı bu şekilde göstermiş oldum. Çizilen oklar ise, cisme bakış yönümü gösteriyor.  Yani biz kesim yaparken, şeklin bir bölümü silmiş olduk. Fakat diğer bölümünü de silebilirdik. Bunun ayrımını yapabilmek adına, kestikten sonra cismin hangi kısmına baktığımızı göstermeliyiz. 


                  Tabii yukarıdaki kırmızı çizgi, teknik resim kurallarına uygun değildir. Ben sadece nasıl bir kesim yaptığımızı göstermek adına böyle çizdim.  Derste hocanız, kesim yolunu nasıl göstereceğinizi size zaten anlatacaktır.

                     Şunu da belirmekte yarar var, hocanın anlatacağı gösterimi el ile çizim yapacağınız zaman kullanacaksınız. Programın gösterimi biraz daha sade.



                          Bu, AutoCad'in kendi gösterim şeklidir.  Fakat kağıt üzerine çizim yaparken kesit doğrultusunu kesikli çizgilerle belirtmeniz istenecektir. Ayrıca kesit görünüşün üzerine yalnızca A-A değil, ''A-A Kesiti'' yazmanız gerekecek. Bunlar gibi birkaç teferruatı daha mevcut ki zaten derste öğretilecektir.


                           Böylelikle kesit almanın mantığına değinmiş olduk. Umarım anlaşılabilir bir anlatım olmuştur. Bir sonraki yazıda kademeli kesitten bahsedeceğim. Görüşmek üzere, başarılar dilerim!

                       

                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder